Somberheid en depressie
Iedereen voelt zich wel eens down. Maar zo’n dipje duurt geen weken. Heb je langdurig last van een gevoel van somberheid, lusteloosheid of huilbuien? Heb je nergens zin in en vind je het lastig om nog van dingen te genieten? Dan is er mogelijk sprake van een depressie.
Je kunt last hebben van somberheid of van een depressie. Van een depressie is sprake als je somberheidsklachten langere tijd aanhouden.
Depressies komen veel voor onder jongeren, vooral onder meisjes. Een depressie ontstaat heel geleidelijk, je merkt vaak niet dat je ‘wegglijdt’. Bij een depressie heb je niet alleen psychische, maar ook lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld:
- Je voelt je doodmoe.
- Je hebt last van hartkloppingen.
- Je hebt geen zin in eten. Hierdoor val je veel af. Of je eet juist veel en wordt zwaarder.
- Je slaapt weinig en slecht of je slaapt juist heel erg veel.
- Je hebt last van een droge mond.
- Je bent vaak duizelig en hebt trillende handen.
Al die psychische en lichamelijke klachten zorgen ervoor dat je je anders gaat gedragen. Je bent bijvoorbeeld veel sneller boos. Het kan ook zijn dat je gaat piekeren. Mensen met een depressie vinden het ook vaak lastig om zich te concentreren of besluiten te nemen.
Elke depressie is anders. Je hebt nooit alle klachten tegelijkertijd. En jouw klachten hoeven niet hetzelfde te zijn als die van iemand anders met een depressie.